Økologisk jordbruk

bær og grønnsaker fra Balsvika..

Aroniabær

For to år siden plantet vi 2400 aroniabærplanter i Balsvika. Dette er en plante som vokser vilt i Nord Amerika hvor den opprinnelig ble brukt til medisin.

I Norge har planten lenge vært brukt som hekkplante fordi den er vakker med skiftningene i årstidene. Blomstringen gir aroniaen flotte hvite blomsterklaser og på høsten har den store klaser med svartglinsende bær, sent på høsten får bladene nydelige røde høstfarger. Planten er sterk og egner seg godt til økologisk dyrking.

Det er fortsatt ganske ukjent i Norge at aroniabærene er supersunne, aronia har nesten dobbelt så mye antioksidanter i seg som ville blåbær. Det sies at aronia skal styrke immunforsvaret, regulere blodtrykket, senke kolestrolinnholdet, beskytte urinveiene og styrke hjertet. I Nord Amerika ble aronia (svartsurbær på norsk) brukt som mat og medisinplante blant indianerne. Aronia har blitt et stort helsekostprodukt i USA, Sentral- og Øst-Europa. Fargen, dyprød som rødvin, på aroniabærene er så sterk at den har blitt brukt og kan brukes til farging av tekstiler.